با موافقت نمایندگان؛ كلیات طرح استقلال بانك مركزی تصویب گردید

مدیرسا: نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات طرح استقلال بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را تصویب کردند.

به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس با ۱۹۹ رأی موافق، ۲۵ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر در جلسه علنی با کلیات طرح مسئولیت، اهداف، ساختار و وظایف بانک مرکزی موافقت کردند.
طغیانی: بانک مرکزی باید مستقل از دولت ها باشد
سیدمهدی طغیانی درباره طرح مذکور، اظهار داشت: بیش از ۱۲ سال است که کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی طرح استقلال بانک مرکزی را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
وی متذکر شد: از سال ۵۱ تا حالا ارزش ریال همه ساله نسبت به سال قبل ضعیف تر شده است و همین طور بانک مرکزی به وظایف خود جهت حفظ ارزش پول ملی توجهی نکرده است
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اعلان اینکه خیلی از مشکلاتی که در اداره بانک مرکزی داریم به سبب ضعف در قانون است، اشاره کرد: در طرح مذکور تجارب دنیا در اداره بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفته و پیش بینی شده است که بانک مرکزی مستقل از دولت ها و پاسخگو باشد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این طرح اقتدار نظارتی بانک مرکزی را تقویت می کند و ابزار قانونی در اختیار بانک مرکزی می گذارد تا با بانکهای متخلف برخورد کند.
وی اظهار داشت: در این طرح پیش بینی شده است که نظام بانکی در راه تولید قرار گیرد و همین طور سیاستگذاری پولی بانک مرکزی تقویت شود و به کنترل تورم و کاهش التهابات اقتصادی بینجامد.
قادری: دولت ها مخالف اصلاح نظام بانکی هستند
در ادامه جلسه، جعفر قادری در موافقت با طرح مذکور، اظهار داشت: متأسفانه تا حالا کار جدی برای اصلاح نظام بانکی انجام نشده است و ما انتظار داریم بانک مرکزی در امتداد حفظ ارزش پول ملی گام بردارد.
وی بیان کرد: تعدادی از نمایندگان معتقدند که باید منتظر بمانیم تا دولت جدید لایحه اصلاح نظام بانک مرکزی را به مجلس ارائه کند که باید بگویم این کار درست نیست، چونکه منافع دولت ها اجازه نمی دهد طرح اصلاح نظام بانکی در مجلس به نتیجه برسد و خودشان هم لایحه ارائه نمی کنند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اعلان اینکه کنترل و نظارتی بر بانکهای خصوصی صورت نمی گیرد و این رویه باید اصلاح گردد، اشاره کرد: در این طرح بحث کنترل نقدینگی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از اشکالات ما خلق نقدینگی برای اداره کشور است که در این طرح پیش بینی هایی شده است تا این اقدام دیگر انجام نشود.
پورابراهیمی: دولت همه کاره بانک مرکزی است
همچنین محمدرضا پورابراهیمی در موافقت با طرح مسئولیت، اهداف، ساختار و وظایف بانک مرکزی، اظهار داشت: وضعیت فعلی زیبنده جمهوری اسلامی ایران نیست، چونکه حجم نقدینگی در این دولت به هفت برابر و ارزش پول ملی به یک هشتم تنزل پیدا کرده است.
وی بیان کرد: خلق پول بواسطه عدم نظارت بانک مرکزی مشکلات زیادی را برای کشور ایجاد کرده است و معضل کسری بودجه هم به این علت است که دولت همه کاره بانک مرکزی است و از بانک مرکزی در زمان کسری بودجه استقراض می کند و این وضعیت را برای کشور ایجاد کرده است.
صباغیان: مشکل اصلی بانکداری ما دریافت سود بانکی است
در ادامه جلسه محمدرضا صباغیان در مخالفت با طرح مذکور اظهار داشت: در این طرح بحث تقویت بانک مرکزی و کنترل تورم آمده است، در صورتیکه رسالت بانک مرکزی همین است و نیازی نیست که طرح جداگانه ای برای آن تدوین شود.
وی بیان کرد: مشکل اصلی بانکداری ما سودهای کلان بانکی و ربا است که متأسفانه در این طرح راهکاری برای مقابله با آن در نظر گرفته نشده است و باید این مساله هم در این طرح حتما گنجانده شود.
زنگنه: باید در طرح استقلال بانک مرکزی پشتیبانی از تولید مدنظر قرار گیرد
همچنین محسن زنگنه در مخالفت با طرح مذکور، اظهار داشت: این طرح به هیچ عنوان در راه پشتیبانی از تولید نیست، بلکه به دنبال بستن دست بانکهای خصوصی است و فقط در قسمت اهداف طرح، مقوله پشتیبانی از تولید آمده است اما در بخش های دیگر این طرح اثری از پشتیبانی از تولید وجود ندارد.
وی با اعلان اینکه ساختار این طرح گرفتار به هم ریختگی است، اظهار داشت: مطابق با این طرح مقرر است ۹ نفر اقتصاددان بدون مسئولیت اجرائی و داشتن رابطه استخدامی با دولت، کل سیاست های پولی کشور را مورد نظارت قرار دهند که این کار درست نیست.
در ادامه جلسه حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی درباره این طرح، اظهار داشت: تا زمانی که نظام بانکی اصلاح نشود، مشکل ربا و دریافت سودهای کلان بانکی هم حل و فصل نمی گردد.
وی بیان کرد: دولت، مدیران بانکی، تعدادی از اقتصاددانان دانشگاهی و همین طور تعدادی از اقتصاددانان حوزوی با طرح مسئولیت، اهداف، ساختار و وظایف بانک مرکزی مشکل دارند، در صورتیکه ما بطور کامل به ابهامات این افراد هم پاسخ داده ایم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اشاره کرد: تعدادی از نمایندگان می گویند این طرح کپی برداری از شیوه اداره بانک مرکزی در غرب است، در صورتیکه مجلس و مرکز تحقیقات مطالعه تطبیقی انجام داد و نظام بانکی کشورهای موفق را مورد بررسی قرار داده ایم و جفاست که گفته شود ما دراین زمینه کپی برداری کرده ایم.
گفتنی است که این طرح بصورت دوشوری بررسی خواهد شد و جزییات آن در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد و نقطه نظرات نمایندگان مجلس هم در آن لحاظ می شود.

منبع: