برنج ایرانی با رنج و سختی عجین است؛ شالیكار می كارد و دلال درو می كند

مدیرسا: کشاورزان و شالیکاران عاشقانه برنج می کارند اما هنوز پایشان به مزرعه برای برداشت نرسیده، دلالان و واسطه ها دسترنج آنها را درو می کنند و سودها را به جیب می زنند.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- علیرضا نوری کجوریان: قصه برنج با رنج و سختی عجین شده، کشاورز هر سال می کارد و اختتام فصل برداشت، هزینه های داشت، کاشت و برداشت را سبک و سنگین می کند، خودش می ماند و مزرعه ای که هر سال وجب به وجب از مساحت آن کم می شود.
شالی کوبی ها ساز خودرا می زنند و هزینه های بالای تبدیل شلتوک به برنج برای شالی کار سنگین است، دلالان مرتب سرک می کشند و در کمین هستند تا زودتر از همه برنج را از دست شالی کار خارج کنند و با یک تلفن و مکالمه ساده، سودهای چند برابری به جیب می زنند.
قصه شالی و شالی کار همیشه یک سر برد و سوی دیگر باخت دارد و بازنده همیشگی این داستان، کشاورز و شالی کار است که در تقابل دلال و مافیای واردات، چاره ای جز فروش زمین ندارد.
کربلایی حسن که با هزار زحمت زمین شالیزاری آبا و اجدادی را حفظ نموده و دورتادور مزرعه اش را ویلا محاصره کرده، می گوید: در گذشته های نه چندان دور همسایه کناری مزرعه، مزرعه داری بود که فصل شالی کاری باهم تا زانو در زمین فرومی رفتیم و برای تهیه برنج، تلاش می کردیم.
امروز همسایه شالیکاران خوش نشینانی هستند که هرازگاهی برای گرفتن عکس سلفی به کنار مزرعه می آیند و هربار عنوان می کنند حاجی هر وقت زمینت را می فروشی، ما خریدار هستیم
وی ادامه می دهد: امروز همسایه من خوش نشینانی هستند که هرازگاهی برای گرفتن عکس سلفی به کنار مزرعه می آیند و هر بار عنوان می کنند حاجی هر وقت زمینت را می فروشی، ما خریدار هستیم.

نگرانی از بالا رفتن قیمت نهاده ها، کود و سم، هزینه های کارگری و برداشت محصول و از همه مهم تر، نرخ بالای تبدیل شلتوک به برنج، دغدغه او و دیگر شالی کاران است.
این شالی کار مازندرانی می گوید: درست موقعی که برای برداشت محصول آماده می شویم، برنج وارد می شود و این کار، کمر کشاورز را می شکند.
شالیکوبی داران چه می گویند
شالی کوبی داران نیز حرف خودرا می زنند و افزایش هزینه قطعات و دستمزد را ازجمله دغدغه ها مطرح می کنند. احمد کبیری شالی کوبی دار فریدون کناری دراین زمینه می گوید: افزایش چند برابری بهای قطعات دستگاه هایی که در شالی کوبی ها مورداستفاده قرار می گیرد و همین طور رشد دو برابری دستمزد کارگران نسبت به سال گذشته، هزینه ها را مضاعف رشد داده است.
وی با اعلان اینکه هزینه های شالی کوبی ها دو برابر شده است، اظهار داشت: قیمت برنج پایین و حدود ۳۰ هزار تومان است و این مسئله کشاورزان را برای فروش گرفتار تردید کرده است و تجار نیز برنج را به بهانه گرانی از کشاورزان خریداری نمی کنند و اگر کشاورز برنج خودرا نفروشد بر فعالیت و اقتصاد شالی کوبی ها تأثیر دارد برای اینکه کشاورز و شالی کوبی ها مکمل یکدیگر هستند.
وی اظهار داشت: متأسفانه رسمی در بین کشاورزان باب شده و آن این است که تا زمانی که برنج خودرا بفروش نرسانند کارمزد شالی کوبی ها را پرداخت نمی کنند و شالی کوبی ها باید از جیب خود هزینه هایی سرسام آور فعالیت را پرداخت کنند.

عملکرد تولید برنج بهتر از پارینه است
علی محمد رمضانی مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که برداشت برنج در دست انجام بوده و محصول ازنظر عملکرد نسبت به سال قبل بهتر است، اضافه کرد: تا حالا برداشت عالی بوده و افرادی که برای تبدیل برنج می روند نیز رضایت دارند.
وی اضافه کرد: برخی کشاورزان بین ۶۰ تا ۶۵ درصد برنج سفید از تبدیل شلتوک گرفته اند، اظهار داشت: این به آن معناست که ۶۰ تا ۶۵ درصد برنج تجاری است و مابقی برای مصرف مناسب بوده اما تجاری محسوب نمی گردد و ممکنست نیم دانه باشد.
رمضانی با اظهار این که برداشت محصول در سطح حدود چهار هزار و ۸۰۰ هکتار از مزارع برداشت شده است، اضافه کرد: از این مقدار ۶۲ هکتار بصورت سنتی و بقیه مکانیزه برداشت شده است.

رمضانی درباره ضایعات برنج با اعلان اینکه هنگام برداشت ضایعات نداریم، اظهار داشت: اوایل برداشت مکانیزه کشاورزان اطلاعات دقیقی نداشتند و پیش از ساعت ۹ بامداد برداشت می کردند که آن موقع ریزش زیاد بود و الان کشاورزان به این دانش رسیدند که زمان مناسب برداشت ساعت ۱۰ بامداد است تا برداشت صورت گیرد.
مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران، ریزش ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم برنج در پروسه برداشت را امری طبیعی و عادی دانست.
وی به دغدغه های کشاورزان اشاره و افزود: کشاورزان از هزینه های بالای شالی کوبی ها گلایه دارند و این درحالی که شالی کوبی ها زیر نظر جهاد کشاورزی نیستند.
وی قیمت تبدیل شلتوک به برنج را به ازای هر کیلوگرم در کارخانه های مدرن ۸۳۰ تومان و کارخانه های سنتی بیش از ۷۰۰ تومان ذکر کرد و اظهار داشت: قرار نیست تمام هزینه های شالی کوبی ها را کشاورز تامین کند و از طرف دیگر برنج، خرید تضمینی ندارد.
وی با اعلان اینکه بازار برنج های پر محصول مانند ندا، نعمت، فجر و غیره بهتر از برنج های وارداتی است، اظهار داشت: دغدغه بالا رفتن قیمت نهاده ها از یک سو و هزینه های بالای تبدیل از طرف دیگر کشاورزان را رنج می دهد.
واردات برنج دغدغه کشاورزان است
وی با عنوان این که قیمت گذاری مناسب برای تبدیل برنج باید صورت گیرد، واردات برنج را از دیگر دغدغه های کشاورزان بیان کرد و اظهار داشت: موقع برداشت برنج شاهد واردات هستیم.
رمضانی با اعلان اینکه تعدادی از واردکنندگان مدعی آن هستند که دغدغه دهک ۵ و ۶ جامعه را دارند، اضافه کرد: این در حالیست که طی یک دهه گذشته اگر بررسی نماییم، میزان افزایش قیمت برنج خارجی بیش از برنج داخلی بوده است.

مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران با اعلان اینکه مردم حتی بی کیفیت ترین برنج داخلی را به برنج های وارداتی ترجیح می دهند، اظهار داشت: متأسفانه واردات بی رویه و بی هنگام است و میزان واردات را دقیق اعلام نمی کنند.
وی با اعلان اینکه متولی تولید برنج ما هستیم و در بهترین ایام سال فروردین و اردیبهشت که مردم به تفریح می روند، کشاورز وارد زمین شالی برای کشت و کار می شود و در گل ولای فرو می رود، اظهار داشت: از طرف دیگر در ماه های مرداد و شهریور که دیگران برای تفریح به ساحل و لب آب می روند، کشاورز در گرمای سوزان به برداشت برنج می پردازد.
رمضانی با عنوان این که غیر از مازندران و گیلان ۱۶ استان دیگر برنج خیز هستند، اظهار داشت: سرانه مصرف برنج هر ایرانی ۳۳ کیلوگرم در سال است و باید میزان نیاز به واردات ارزیابی و بررسی شود.
وی با اظهار این که مازندران ۴۴ درصد برنج کشور را تامین می کند، اظهار داشت: واردات برنج باید مدیریت شود و طی چند سال قبل با پیگیری های مجمع نمایندگان و مسئولان، اندکی واردات مهارشده است.
بنابراین گزارش، ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای برنج امسال به زیر کشت شالی رفت و برداشت برنج از دو هفته قبل در استان آغازشده است.

منبع: