به گزارش مدیرسا کارشناسان بازار مسکن معتقدند تغییرات بازار مسکن در ۳ ماه ابتدایی سال آینده وضعیتی مشابه ۳ ماه پایانی سال جاری (زمستان ۱۴۰۰) خواهد داشت؛ به عبارتی، میزان معاملات تغییر نسبی نخواهد کرد.
به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، در پی شنیده شدن خبرهای خوبی از مذاکرات کشورمان با طرف های خارجی در وین، رفته رفته بازارهای مختلف درحال احیا هستند؛ کاهش قیمت ارز و سکه و طلا در ایام گذشته، نوید تسری ثبات در این بازارها به بازارهای موازی خصوصاً بازار مسکن و حتی کاهش قیمت ها را می دهد.
هر چند که برخی کارشناسان با تأثیرپذیری بازار مسکن از کاهش قیمت در بازارهای موازی موافق نیستند و «چسبندگی قیمت ها در بازار مسکن» در کنار «نامتوازن بودن عرضه و تقاضا» که ناشی از مقاومت نهاد سیاستگذار بخش مسکن دولت های یازدهم و دوازدهم در مقابل افزایش تولید مسکن بود را از عوامل مخالفت خود با ادعای «کاهش شدید قیمت مسکن» در ماه های آتی عنوان می کنند.
نایب رییس اتحادیه املاک: این که کاهش شدید قیمت مسکن عده ای را ورشکسته کند، قبول ندارم
حسام عقبایی نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران در گفت و گو با خبرنگار مهر، بازار مسکن امسال را بطور کلی یک بازار رکودی عنوان و اظهار نمود: در قیمت های مسکن شاهد کاهش نبودیم؛ در فصل پاییز یک رشد نسبی در مقایسه با ماه های پیش از آن رخ داد؛ اما با ورود به زمستان، این رشد باردیگر متوقف گردید و بازار مسکن در یک وضعیت رکودی در بخش خرید و فروش به سر می برد؛ قیمت ها نیز تا حدودی در ثبات به سر می برند.
تا اواخر بهار ۱۴۰۱، بازار مسکن آرام است
وی اضافه کرد: پیش بینی من از بازار مسکن در سال آینده این است که در ۳ ماه ابتدایی، بازار مسکن وضعیتی مشابه ۳ ماه پایانی امسال (زمستان ۱۴۰۰) خواهد داشت؛ به عبارتی، میزان معاملات تغییر نسبی نخواهد داشت و بهار آرام و بی تلاطمی را در بازار مسکن در پیش داریم.
این کارشناس اقتصاد مسکن، احتمال افزایش معاملات در اواخر بهار و اوایل تابستان سال آینده را محتمل دانست و اظهار داشت: باتوجه به رکود چند ماهه، احتمالاً این توقف معاملات در تابستان ۱۴۰۱ شکسته می شود پس تعداد معاملات در اواخر خرداد بیشتر می شود.
توافق در مذاکرات حباب قیمت مسکن را می ترکاند
وی درباب اثرگذاری نوسانات ارزی یا دستیابی به توافقات بین المللی در بازار مسکن اشاره کرد: دستیابی به توافق های بین المللی در قیمت مسکن مؤثر است و نرخ ها را به قیمت واقعی آن برمی گرداند؛ اما این که مردم را نگران نماییم و بگوییم برخی ممکنست ورشکسته شوند، قبول ندارم؛ بازار مسکن یک بازار مقاومی است و تا آن زمان که توازن میان عرضه و تقاضا برقرار نشود، به تلاطمی که در وضعیت اقتصاد کلان و همین طور وضعیت مردم اثر منفی بگذارد، گرفتار نخواهد شد؛ اما حباب قیمت ها که بصورت نامتعارف ایجاد شده، ترکیده خواهد شد و قیمت ها به قیمت واقعی نزدیک تر شده و قدرت خرید مردم بالا می رود.
کاهش قیمت دلار در کاهش قیمت مسکن مؤثر است؟
عقبایی درباره تأثیر کاهش قیمت دلار بر بازار مسکن نیز تصریح کرد: کاهش دلار نیز در کاهش قیمت بی تأثیر نیست اما به تنهایی عامل تغییر قیمت مسکن نیست و عوامل مختلفی در ایجاد تغییر در قیمت بازار مسکن مؤثر است. قیمت ها در مسکن یک مقوله بلندمدت است که بعضاً تغییرات در سایر بازارها، ۶ ماه تا یک سال زمان می برد تا در بازار مسکن تأثیرگذار باشد و مانند دلار و طلا در کوتاه مدت اثرپذیر نیست.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران اظهار داشت: با توجه به این که دولت سیزدهم شعار راه اندازی ۴ میلیون مسکن را سر داده و باید از نیمه دوم سال آینده شاهد شروع راه اندازی و حتی بهره برداری از برخی از این واحدها باشیم، مطمئناً در کنترل قیمت مسکن، ایجاد بازار رقابتی و حتی کاهش قیمت مسکن هم نقش مثبتی ایفا کند.
کارشناس اقتصاد مسکن: بازار مسکن در مقابل کاهش قیمت ها مقاومت می کند
خشایار باقرپور کارشناس اقتصاد مسکن نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره پیش بینی بازار مسکن در سال آینده و تأثیر توافقات بین المللی و نوسانات ارزی بر این بازار اظهار نمود: باتوجه به کندی بازار مسکن و همین طور چسبندگی قیمت ها، این بازار دیرترین تأثیرات را از بازار ارز چه کاهشی و چه افزایشی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: تجربه های سالهای قبل نشان میدهد هیچ گاه کاهش ارز بر روی کاهش قیمت مسکن اثری نداشته است؛ در همین دو سه سال اخیر، در مقطعی قیمت دلار تا ۱۹ هزار تومان افزوده شد و سپس به کانال ۱۳ هزار تومان کم شد و مدت ها در همین دامنه باقی ماند؛ اما دیدیم که قیمت مسکن در همین مقطعی که از دلار ۱۸ تا ۱۹ هزار تومانی به ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان کم شد، قیمت مسکن که قبل از آن به سبب افزایش نرخ دلار رشد داشت، به قیمت های سابق بازنگشت.
مسئولان بخش مسکن سیگنال غلط به مردم ندهند
وی با اشاره به شنیده شدن خبرهای خوبی از مذاکرات بین المللی و کاهش قیمت دلار در ایام اخیر، بیان کرد: مسئولان سیگنال غلط به مردم ندهند و مانند آبان ماه سال قبل اعلام نکنند که مردم خانه نخرند و مقرر است ارزان شود؛ این شعارها نه پشتوانه علمی دارد و نه سابقه تاریخی در بازار مسکن؛ این سیگنال ها جز این که به بازار مسکن لطمه بزند و سبب فشرده شدن فنر قیمت ها شود تا یک جایی ناگهانی بپرد، هیچ اثر دیگر ندارد و عملاً به تعمیق رکود بازار مسکن و تعطیلی معاملات مسکن و کاهش شدید گردش مالی در بخش مسکن می انجامد.
منبع: modirsa.ir