دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر از ثبت بیش از ۵۰ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر شب اقامت در نوروز آگاهی داد و مازندران، خراسان رضوی، گیلان، هرمزگان، فارس، اصفهان، بوشهر، یزد، خوزستان و تهران را پرسفرترین استانها در تعطیلات نوروز امسال معرفی نمود.
به گزارش مدیرسا به نقل از ایسنا، سیدمصطفی فاطمی، مدیرکل توسعه گردشگری داخلی در نشست خبری عملکرد ستاد مرکزی هماهنگی که با حضور معاونان وزارت راه و شهرسازی، معاون وزارت کشور، رئیس سازمان اورژانس، پلیس راهور ناجا و جمعیت هلال احمر برگزار شد، اعلام نمود: مجموع آمار اقامت شبانه مسافران نوروز از ۲۶ اسفندماه ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ماه در اقامتگاه های رسمی، ۵۰ میلیون و۶۳۳ هزار و ۲۹۶ نفر شب بوده است.
به گفته او، مازندران، خراسان رضوی، گیلان، هرمزگان، فارس، اصفهان، بوشهر، یزد، خوزستان و تهران بیشترین اقامت را در نوروز داشتند و برای اولین بار تهران در میان ۱۰ استان پرسفر قرار گرفته است.
او اضافه کرد: استانهای بوشهر، هرمزگان، گیلان، لرستان، تهران، البرز، کردستان، خراسان جنوبی و فارس، نوروز امسال در قیاس با تعطیلات نوروز سالهای ۹۸ و ۹۷ با رشد اقامت مواجه گشته اند.
به گفته فاطمی، آمار اقامت در نوروز امسال در مقایسه با میانگین اقامت در تعطیلات نوروز سالهای ۹۷ و ۹۸ حدود ۶۷ درصد رشد داشته است.
او با اشاره به پیش بینی سونامی سفر از ماه ها پیش و برنامه ریزی این ستاد از آبان ماه، گزارشی از اقدامات انجام شده ارائه کرد و تصریح کرد: در دو سال کرونا بخش عمده تأسیسات گردشگری با مشکلات زیادی روبه رو شده و تعدادی از چرخه خدمات خارج شده بودند و اولویت رسیدگی و ساماندهی این زیرساخت ها بود.
مردم در نوروز چقدر سفر داخلی و خارجی رفتند
شهریار افندی زاده ـ سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی در ستاد سفر ـ نیز در این جلسه اعلام نمود: ۵۲ میلیون و ۷۷۱هزار و ۷۴۸ تردد جاده ای خودرو بین استانها از ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۱ ثبت شده است که نسبت به زمان مشابه سال قبل ۴۱درصد رشد داشته که میانگین تردد روزانه بین استانی ۲ میلیون و ۲۰۰هزار وسیله نقلیه بوده و ۲۸ اسفند ۱۴۰۰، بیشترین تردد جاده ای در کشور ثبت شده است.
به گفته او، خوزستان با ۱۶۷درصد، بوشهر با ۱۰۹درصد، اصفهان با ۷۸درصد، خراسان رضوی با ۷۳درصد و هرمزگان با ۷۱درصد بیشترین رشد ترددهای بین استانی را در نوروز امسال داشتند.
افندی زاده با اشاره به اینکه ۹۰ درصد سفرها بوسیله حمل و نقل جاده ای انجام می شود، اضافه کرد: پنج میلیون و ۴۳۸ هزار و ۲۳ نفر تا روز سیزدهم فروردین ماه با وسایل نقلیه ای عمومی جاده ای جابه جا شده اند که نسبت به نوروز گذشته ۱۷ درصد رشد را نشان میدهد.
به گفته او، آزادراه های شمالی و جنوبی بیشترین تردد جاده ای را در نوروز امسال داشتند.
سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی افزود: از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۱، پنج میلیون و ۸۴۸هزار و ۴۸ مسافر در راه دریایی جابه جا شده اند که نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل حدود ۳۰۰ درصد رشد داشته است.
او اضافه کرد: یک میلیون و ۲۸۳هزار نفر در طول این مدت نیز بوسیله خطوط ریلی جابه جا شدند که نسبت به مدت زمان مشابه گذشته ۴۷ درصد رشد داشته است. در بخش حمل و نقل هوایی نیز، در هر دو مسیر داخلی و خارجی، در مجموع دو میلیون و ۱۹۵هزار و ۱۶۶ مسافر جابه جا شده اند که نسبت به نوروز سال قبل ۵۴ درصد رشد را نشان میدهد.
افندی زاده اظهار داشت: فقط بوسیله فرودگاه امام (ره) که بیشترین سفرهای خارجی انجام می شود، ۴۱۳هزار و ۲۲ مسافر تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ جابه جا شدند که نسبت به زمان مشابه سال قبل ۲۵۴درصد رشد داشته است.
سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی درباره سفرهای خارجی از مرزهای زمینی به ایسنا اظهار داشت: مرزهای زمینی تا روز سیزدهم فروردین ماه سال ۱۴۰۱ با ۴۶۳ هزار و ۶۰۹ ورود و خروج مواجه بودند که تزریق دو دز کامل واکسن کرونا و یا همراه داشتن گواهی منفی تست PCR شرط ورود و خروج از این مرزها بود. کنترل این مدارک در ایام نخست سفرها، تجمعی را در مرزهای زمینی ایجاد کرد که به تدریج رفع شد.
افندی زاده مرز بازرگان (به سمت ترکیه) را پرترددترین مرز زمینی در تعطیلات نوروز اعلام نمود و اضافه کرد: تا روز ۱۴ فروردین ماه مرز بازرگان با ۸۹ هزار و ۴۹۰ نفر ورودی و خروجی در صدر بوده است و بعد از آن به ترتیب مرزهای رازی (به سمت ترکیه) با ۷۷ هزار و ۹۹۹ نفر ورودی و خروجی و دوقارون (از سمت افغانستان) با ۷۲ هزار و ۲۸۲ ورودی و خروجی، پرترددترین مرزهای زمینی بوده اند.
او با اشاره به نظارت و کنترل بر قیمت ها در تطعیلات نوروز، درباره تخلفاتی که در این بخش رخ داده است، در پاسخ به سوال ایسنا، اظهار داشت: درباره مسیرهای خارجی باتوجه به اینکه شرکت های هواپیمایی زیرمجموعه سازمان هواپیمایی ایران نیستند، نمی توان نظارتی داشت اما درباره ایرلاین های داخلی در آبان ماه ۱۴۰۰ نرخ نامه ای تصویب گردید که در سایت وزارت راه نیز وجود دارد و اگر شرکتی بالاتر از آن نرخ ها داده باشد تخلف کرده است.
مرگ ۷۴۶ نفر در جاده ها فقط در ۱۸ روز نوروز
همچنین سرهنگ عین الله جهانی ـ معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا ـ آمار فوت شدگان سوانح جاده ای در تعطیلات نوروز را ۷۴۶ نفر اعلام نمود و اظهار داشت: تعداد جان باختگان با وجود بیش از ۵۰ درصد رشد تردد جاده ای، نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته، ۲۶ درصد کاهش داشته است.
او تصریح کرد: آمار پلیس درباره تصادف مربوط به سر صحنه نمی گردد، بلکه از سامانه جامع ستاد ناجا استخراج شده است که پس از صحنه و ورود پرونده به کلانتری و مراجع قضایی ثبت می شود و طبیعتاً پزشکی قانونی آماری که می دهد می تواند افزایش داشته باشد، ولی آمار سامانه ستاد ناجا نزدیک ترین آمار به پزشکی قانونی می باشد.
سرهنگ جهانی به ایسنا اظهار داشت: تصادفات درون شهری در نوروز امسال به نسبت زمان مشابه گذشته ۵۰ درصد و سوانح جاده ای برون شهری ۱۵ درصد کاهش داشته است.
معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا اضافه کرد: بیشترین علت تصادف ها، بی توجهی به جلو، سرعت بدون مجوز و سبقت بدون مجوز بوده است. واژگونی خودرو نیز ۳۰ درصد سوانح جاده ای را به خود اختصاص داده و چهارمین علت تصادف ها بوده است.
به گفته او، در طول این مدت، ۳۵ هزار وسیله نقلیه توقیف شده اند که از سه ساعت تا اختتام تعطیلات متناسب با نوع تخلف آنها بوده است.
او با اشاره به شرایط ویژه امسال با وقوع برودت هوا که موجب شد محورهای جنوبی با سفرهای بیشتری مواجه شوند و از سویی ماه رمضان که میل به سفر در نوروز را افزایش داد، اظهار داشت: در نوروز امسال ترددهای جاده ای بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته که در مقایسه با سال ۹۹ حدود ۲۴۰ درصد رشد داشته و در مقایسه با نوروز سال ۹۸، ۲۰ درصد کاهش را نشان میدهد.
بنابر اعلام معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا، مازندران و گیلان، خراسان رضوی، اصفهان، فارس، هرمزگان و همدان بیشترین تردد جاده ای را به خود اختصاص داده اند و بیشترین خروجی خودرو ها نیز به استان تهران اختصاص داشته است.
به گفته سرهنگ جهانی، از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ماه، بیش از پنج میلیون و ۵۰۰ خودرو با پلاک و تلفن همراه با پیش شماره تهران در نوروز از این استان خارج شده اند که این آمار بی سابقه ای بوده است.
او همین طور اظهار نمود: در زمینه راهیان نور تا الان مورد تصادفی به پلیس گزارش نشده است.
معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا همین طور درباره پیامکی که قبل از شروع تعطیلات نوروز برای حدود دوهزار راننده با هشدار به آنها بعنوان راننده پرخطر فرستاده شد، توضیح داد: بعضی ها شکایت می کردند که پرخطر نیستند، اما در بررسی مشخص می شد که رانندگانی که این پیامک را دریافت کرده اند در یک سال گذشته، یک مورد از تخلفات ۲۰ گانه را انجام داده اند، بدین سبب از نظر پلیس راننده پرخطر محسوب می شدند. فرستادن آن پیامک در کاهش سوانح جاده ای بسیار موثر بود.
سرهنگ جهانی همین طور اظهار داشت: پلیس برای رانندگان بدون تخلف و تصادف، جایزه تعیین کرده است که بوسیله قرعه کشی این رانندگان را انتخاب می کند.
آمار نگران کننده غرق شده ها در نوروز
به گزارش مدیرسا به نقل از ایسنا، جعفر میعادفر ـ رئیس سازمان اورژانس کشور ـ در نشست خبری عملکرد نوروزی ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر با اشاره به ۱۹ درصد رشد ماموریت های اورژانس کشور در نوروز، اظهار داشت: متاسفانه شمار غرق شدگان در نوروز امسال افزایش چشمگیری داشته است. ۴۷ نفر جان خودرا در سواحل هرمزگان، خوزستان، اردبیل و مازندران از دست دادند. همین طور تعداد ماموریت های اورژانس در حوادث ترافیکی با ۴۰ درصد رشد مواجه گردید.
او در ادامه گزارش نوروزی اورژانس کشور، اظهار نمود: از ۲۵ تا ۱۳ فروردین ماه در یک هزار بیمارستان، به دو میلیون و ۹۰۰ هزار نفر خدمات درمانی داده شد که از این تعداد دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر، سرپایی درمان شدند و ۵۴ هزار نفر بستری شدند. خدمات بیمارستانی، ۱۸ درصد نسبت به سال قبل رشد داشته است.
رییس سازمان اورژانس کشور با اشاره به انجام حدود ۱۱ هزار و ۸۲۳ بازرسی، در پاسخ به سوال ایسنا درباره میزان تخلفات در این بخش، اظهار داشت: از این میان ۳۵۱ مورد به مراجع قضایی معرفی شده اند و ۹۵ مورد نیز پلمب شده است. ۲۰۷ مجموعه بین راهی نیز در نوروز پلمب شده است. از ۸۲۶۴ بازرسی پایانه های مسافری، ۲۲۲ مورد به مراجع قضایی معرفی شده اند و دو واحد هم پلمب شده است. درحوزه بهداشت غذا نیز ۲۶۸۸ مجموعه پلمب شده و نزدیک به ۱۴ هزار و ۵۰۰ مرکز هم به مراجع قضایی معرفی شده اند.
به گفته او، بیش از ۴۰۰ ایستگاه سلامت در مبادی ورودی و خروجی شهرها به وجود آمده بود که به بالای ۲۰ هزار نفر خدمات بهداشتی و درمانی در این ایستگاه ها داده شده است.
امداد و نجات ۱۷ هزار نفر در راهیان نور
محمدباقر محمدی ـ معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر ـ نیز گزارش کرد که از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ دو هزار و ۶۴۱ مورد عملیات امداد و نجات در کشور انجام شده است که رشد ۸۰ درصدی را نسبت به زمان مشابه سال قبل نشان میدهد. در استانهای خوزستان، اصفهان، مازندران و فارس نیز بیشترین عملیات امداد و نجات انجام شده است.
او اضافه کرد: امدادرسانی به ۳۸هزار نفر در نوروز ۱۴۰۱ ثبت شده است و به سه هزار و ۶۴۵ نفر نیز اسکان اضطراری داده شد.
معاون امداد و نجات سازمان جمعیت هلال احمر همین طور اظهار داشت: امسال در زمینه راهیان نور، ۱۷هزار و ۱۰۴ نفر از خدمات امدادی جمعیت هلال احمر استفاده کردند.
آماری از تخلفات نوروزی؛ تعطیلی ۱۵۰ واحد گردشگری
یحیی نقی زاده محجوب ـ مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری کشور ـ هم از تعلیق و تعطیلی حدود ۱۵۰ واحد خدماتی گردشگری در تعطیلات نوروز امسال بعد از شکایت، آگاهی داد.
او اضافه کرد: از ۲۵ اسفندماه تا ۱۳ فروردین ماه بیش از ۹۵ هزار تماس با سامانه ۰۹۶۲۹ گرفته شد که حدود ۱۷۰۰ مورد آن شکایت بود که از این تعداد ۴۹۳ مورد مربوط به اماکن اقامتی، ۳۳۴ مورد دفاتر خدمات مسافرتی، ۱۷۸ مورد اماکن گردشگری، ۱۰۱ مورد اماکن پذیرایی و ۵۰۰ مورد به سایر اماکن اختصاص داشت.
نقی زاده اظهار داشت: یک هزار و ۵۱۵ مورد تذکر، ۲۹۷ مورد اخطار، ۱۴۷ مورد تعلیق و تعطیلی واحدها و بیش از ۷۰۰ مورد پیشنهاد تشویق داشته ایم.
آسیب های سفرهای نوروزی؛ از تصادف های جاده ای تا کم کاری برخی
علی اصغر شالبافیان ـ معاون گردشگری و رئیس ستاد هماهنگی خدمات سفر ـ نیز در این جلسه، بیشترین لطمه های نوروز را که احصاء شده است، خلاء برخی نهادها و سازمان ها در این ستاد برای مدیریت سفر و کنترل قیمت ها و همین طور رفع اشکال نقدینگی در بعضی استانها و شهرها که نوروز امسال با آن مواجه شدیم، سوانح جاده ای، نبود توزیع زمانی سفر و کم کاری برخی دستگاهها برای معرفی مقاصد و تامین زیرساخت خدماتی برشمرد و اظهار داشت: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ضمن پیگیری این کاستی ها، به سمت توسعه اقامتگاه های ارزان جهت گیری خواهدنمود و حتما منابع یارانه ای خودرا به تجهیز و بازسازی این نوع اقامتگاه ها اختصاص می دهد.
معاون گردشگری همین طور به هم افزایی بین ۲۳ دستگاه عضو ستاد خدمات سفر اشاره نمود و پیش گیری از سوانحی همچون افزایش آمار مسمومیت های ناشی از گاز در چادرهای مسافرتی، تصادفات جاده ای و اسکان اضطراری مسافران خصوصاً در استان هایی مثل خراسان رضوی و فارس را که وضعیت بحرانی پیدا کرده بودند و دفاع از حقوق مسافران را همچون نتایج این هم افزایی دانست.
او همین طور درباره نقدی که نسبت به آماده نبودن برخی استانها در نوروز امسال و نبود مدیریت شد و برنامه این ستاد برای تعطیلات پیش رو اظهار نمود: شرایط این طور نبود که ما تا آخرین لحظه منتظر نوروز مانده باشیم، از آبان ماه با استانداران جلسه داشتیم، اما چاره کارِ مدیریت سفر را در دائمی شدن ستاد خدمات سفر می دانیم.
رییس ستاد هماهنگی خدمات سفر با تاکید بر اینکه توزیع مکانی را در دستور کار قرار داده ایم، اضافه کرد: البته درباره توزیع زمانی سفر نیازمند تصمیم های حاکمیتی هستیم و مقرر شده است پیشنهاد ستاد برای سامان دهی تعطیلات و سفر ارائه شود تا شاهد بهره بردن مسافران در طول سال از جاذبه های مختلف گردشگری کشور باشیم.
شالبافیان همین طور به آمار پربازدیدترین مجموعه های تاریخی در نوروز امسال اشاره نمود و تعداد بازدیدها در پنج روز نخست نوروز را برابر با کل آمار بازدیدهای نوروز ۱۴۰۰ دانست و در ادامه، حافظیه، تخت جمشید، سعدیه، عالی قاپو و کاخ سعدآباد را به ترتیب پربازدیدترین اماکن در نوروز امسال اعلام نمود.
معاون گردشگری درباره آمار مسافران خارجی از شروع امسال نیز اظهار نمود: این آمار در آخر فروردین ماه اعلام خواهد شد. باتوجه به اینکه سال قبل این موقع ویزای توریستی ایران به خاطر کرونا صادر نمی شد، طبیعی است که امسال آمار مسافران خارجی نسبت به نوروز گذشته افزایش داشته باشد
وزارت کشور دنبال سامان دهی تعطیلات و توزیع سفرها
همچنین مهدی جمالی نژاد ـ معاون عمرانی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری ها ـ در نشست خبری عملکرد ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر تصریح کرد که قبل از شروع تعطیلات بیش از ۱۳۰۰ جلسه با استانداران، شهرداران و دهیاران انجام شد و در ادامه، تمرکز این سازمان و وزارت کشور را بر توزیع مکانی سفر همسو و همراه با ستاد خدمات سغر اعلام نمود و لازمه این کار را سامان دهی تعطیلات و شناسایی نقاط کمتر شناخته شده دانست.
پی نوشت: این گزارش بروزرسانی شده است.