به گزارش مدیرسا در حالیکه آمارها از وجود ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور خبر می دهد که به علت کسری منابع در نوبت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دارند، نایب رییس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی می گوید اطمینان صد درصد دارد که بیمه کارگران ساختمانی به نتیجه نمی رسد؛ مگر آنکه مدیران ستادی سازمان تأمین اجتماعی قول شرف بدهند و عزم و اراده جدی داشته باشند که این طرح را به سرانجام می رسانند.
به گزارش مدیرسا به نقل از ایسنا، بر مبنای آمارها نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور وجود دارد که بنابر اعلام سازمان تأمین اجتماعی حدود ۸۰۰ هزار نفر از آنها زیر پوشش بیمه تأمین اجتماعی هستند این در شرایطی است که بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر از کارگران ساختمانی کماکان در لیست انتظار برای بیمه تأمین اجتماعی هستند.
اکبر شوکت ـ رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ساختمانی ـ به تازگی اعلام نموده که ۸۰۰ هزار کارگر ساختمانی در سطح کشور مشغول بیمه پردازی هستند و ۱۵۰ هزار نفر از این قشر، بازنشسته شده اند.
به گفته وی، یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور مشغول کار هستند که ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی به علت کسری منابع سازمان تأمین اجتماعی در قانون بیمه کارگران ساختمانی در نوبت پوشش بیمه تأمین اجتماعی هستند.
حجت عبدالملکی ـ وزیر کار ـ در ایام گذشته اعلام نمود با همراهی مجلس و در صورت اصلاح بعضی از مواد قانونی، همه کارگران ساختمانی زیر پوشش خدمات بیمه ای و رفاهی قرار گیرند.
برابر آمارها ۵۰ درصد حوادث کشور در ارتباط با کارگاه های ساختمانی است ازاین رو مبحث بیمه کارگران ساختمانی بعنوان یک لزوم حیاتی از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.
هادی ساداتی ـ نایب رییس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی ـ در گفتگو با ایسنا، با تایید این مطلب می گوید: در حوزه حوادث کار، حوادث ساختمانی همچنان حرف اول را می زند و نحوه کار در بخش ساختمان بگونه ای است که بدون حفاظ است؛ کارفرما تنها یک بیمه مکمل خریداری می کند و دلش را به آن خوش می کند و اهمیتی به حفاظ و ایمن سازی کارگر ساختمانی نمی دهد در نتیجه مسایل ایمنی در حوزه ساختمان رعایت نمی گردد و سازمان نظام مهندسی به علت عدم نظارت کافی و اصولی بر نحوه ساخت ساختمان ها و ایمنی آن در این حوزه مقصر است.
وی می گوید: کارگران ساختمانی چون مشمول قانون کار نیستند در شرایط بیکاری مشمول دریافت یبمه بیکاری نمی شوند و اگر اتفاقی در حین کار برای کارگر ساختمانی بیفتد یک خانواده متلاشی می شود و خانواده نان آوری که خانه نشین شده و زیر پوشش بیمه هم نیست به سختی امرار معاش می کند. با این وجود کارگر حادثه دیده باید جدا از این که هزینه های درمانش را بپردازد هر ماه حق بیمه اش را هم واریز نماید و اگر تا سه ماه حق بیمه نپردازد، بیمه او به خودی خود قطع می شود و غرامت ایام بیکاری به وی تعلق نمی گیرد.
نایب رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی درباره اصلاحیه ماده ۵ قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی می گوید: طبق آخرین اخبار، اصلاحیه از جانب نمایندگان کمیسیون اجتماعی رفع اشکال و تحویل هیات رئیسه شده تا در نخستین نوبت رسیدگی مجلس قرار گیرد.
ساداتی در پاسخ به این پرسش که با اصلاح ماده ۵ قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی تا چه حد میتوان به بیمه همه کارگران ساختمانی در کشور امیدوار بود؟ اینطور پاسخ می دهد: شخصا به این مسئله خوشبین نیستیم و معتقدم حتی اگر این اصلاحیه رای بیاورد و تصویب شود، سازمان تأمین اجتماعی آنرا اجرا نخواهد کرد.
وی می گوید: چند وزیر کار آمدند و رفتند و قول و وعده دادند که کل کارگران ساختمانی را زیر پوشش قرار می دهند ولی حقیقت این است که اختیارات وزارت کار نسبت به تأمین اجتماعی در حوزه ساختمانی در حد صفر است و هر وعده ای که بدهند برای ما قابل پذیرش نمی باشد. اطمینان صددرصد دارم که این طرح به نتیجه نمی رسد و بیمه کارگران ساختمانی انجام نمی شود؛ اگر این طور بود اصلاحیه سال ۱۳۹۳ را درست اجرا می کردند ولی دیدیم با این که تأمین اجتماعی تکلیف داشت و باید زیر پوشش قرار می داد، این کار را انجام نداد.
این مقام مسئول کارگری می گوید: مبحث بیمه کارگران ساختمانی از دست وزیر و رئیس خارج است مگر آنکه مدیران ستادی سازمان تأمین اجتماعی قول شرف بدهند و عزم و اراده جدی نشان بدهند، در آن صورت امکانپذیر خوهد بود و این نظر شخصی بنده است، در غیر این صورت با اصلاحیه مجلس، تنها منابع سازمان تأمین اجتماعی تأمین خواهد شد و هیچ کارگر ساختمانی زیر پوشش بیمه قرار نخواهد گرفت.
قانون بیمه کارگران ساختمانی در جهت اصلاح و تغییرات ماده ۵ قانون بیمه های اجتماعی کارگران ساختمانی در خصوص تغییر وضعیت منابع درآمدی سازمان تأمین اجتماعی به مجلس عرضه شد چون که منابع سازمان تأمین اجتماعی برای بیمه کارگران کافی نبود.
خرداد سال قبل کلیات طرح بیمه کارگران ساختمانی در مجلس شورای اسلامی با قید دو فوریت به تصویب رسید و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ در جلسه علنی، گزارش شور دوم کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی را بررسی کردند که در جریان بررسی این طرح، ایراداتی به بند الف ماده واحده طرح گرفته و با عنایت به آنکه به علت برخی ابهامات نیازمند اصلاح دانسته شد به کمیسیون اجتماعی بازگشت.
پیش از این ولی اسماعیلی ـ رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس ـ در یک گفت وگوی تلویزیونی ضمن اشاره به اصلاح ماده ۵ قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی در مجلس اظهار داشته بود: کلیات این طرح و چند ماده آن در صحن علنی مجلس رای آورد ولی ابهامی وارد شد که احتمال دادند تاثیری بر قیمت مسکن بگذارد بنابراین مقرر شد بعد از حل آن ابهام، بدون بحث نوبت بندی مرسوم مجلس و در نخستین فرصت مجدداً در صحن مطرح و کمتر از یک ماه تعیین تکلیف شود.
وی در جزئیاتی در مورد تعداد کارگران ساختمانی بیمه شده، اضافه کرد: الان نزدیک به یک میلیون و ۱۰۰ هزار کارگر ساختمانی دارای کارت مهارت در کشور وجود دارد که نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر از آنها بیمه و ۴۰۰ هزار نفر پشت نوبتی و در لیست انتظار بیمه پردازی هستند.
به گفته اسماعیلی، سازمان تأمین اجتماعی از دولت پول نمی گیرد و منابع مالی برای پرداخت بیمه ۴۰۰ هزار نفر را ندارد بنابراین به جهت اینکه کمکی به سازمان تأمین اجتماعی بکنیم، این قانون را در مجلس اصلاح می نماییم.
در حال حاضر مبحث بیمه کارگران ساختمانی یکی از اولویتهای دولت سیزدهم به حساب می آید و وزارت کار با جدیت پیگیر دغدغه بیمه این قشر از کارگران است.
با توجه به آنکه بیشترین حوادث ناشی از کار در کارگاه های ساختمانی رخ می دهد، بهره مندی کارگران ساختمانی از مزایای بیمه تأمین اجتماعی کمک بزرگی به جامعه کارگران ساختمانی خواهد بود.
به گزارش مدیرسا به نقل از ایسنا، در صورتیکه طرح اصلاح ماده ۵ قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی به تصویب مجلس برسد و اراده ای برای اجرای صحیح قانون از جانب مجریان آن وجود داشته باشد، کارگران ساختمانی جهت استفاده از خدمات تأمین اجتماعی دیگر محدودیتی نداشته و بدون سهمیه بندی از مزایای بیمه اجتماعی بهره مند خواهند شد.