به گزارش مدیرسا، هرچند اقتصادهای توسعه یافته در ماه های گذشته توانستند بخشی از بحران اقتصادی به وجود آمده را مدیریت کنند اما تحولات اخیر در اقتصاد آمریکا، قدری ماجرا را پیچیده کرده است.
به گزارش مدیرسا به نقل از ایسنا، بعد از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ که خیلی از کشورهای جهان را با خود درگیر کرد، در ماه های قبل هم بعد از آغاز جنگ روسیه و اکراین و موج شدید تورمی، بعضی از خطر بازگشت بحران جهانی خبر دادند، موضوعی که از جانب دولت ها تا حدی مدیریت شد اما هنوز پس لرزه های آن ادامه دارد.
بحران روز: بانکهای آمریکا
در ایام اخیر، برخی از بانکهای آمریکا با ورشکستگی مواجه گشته اند. رگولاتورهای ایالتی بانک سیگنچر، دومین بانک بزرگ آمریکا را تعطیل کردند، این اتفاق فقط دو روز پس از ورشکستگی بانک سیلیکون ولی در کالیفرنیا رخ داد و این سومین شکست بزرگ در تاریخ بانکداری ایالات متحده است.
بعد از این اتفاق، ارزش دلار کاهش و نرخ طلا افزایش پیدا کرد. بانکهای مرکزی در سرتاسر جهان با کاهش قدرت دلار آمریکا در ماه های اخیر، ذخایر شمش به وجود آورده اند، در صورتیکه خریداران خرده هم خریدها را به عنوان سپر در مقابل عدم اطمینان ژئوپلیتیک و تورم افسارگسیخته می دانند. برپایه گزارش بلومبرگ، چین در ماه فوریه ذخایر طلای خویش را برای چهارمین ماه متوالی افزایش داد، در صورتیکه ترکیه در سال قبل بزرگ ترین خریدار این فلز گرانبها در بین بانکهای مرکزی بود.
تحت تأثیر این تحولات، قیمت جهانی نفت هم افزایش پیدا کرد. بهای معاملات نفت برنت که در ابتدا با کاهش گشوده شد، ۱۹ سنت معادل ۰.۲۳ درصد افزوده شد و به ۸۲ دلار و ۹۷ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲۰ سنت معادل ۰.۲۶ درصد افزایش، به ۷۶ دلار و ۸۸ سنت در هر بشکه رسید.
با ثبات روز: بازار طلای داخلی
بر خلاف روند جهانی، قیمت طلا در بازار ایران به ثباتی نسبی رسیده است. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران نوسان جزئی در بازار امروز سکه و طلا را طبیعی خواند و ضمن تاکید بر این که طی روزهای باقی مانده تا آخر سال هم نوسان خاصی در بازار نخواهیم داشت و در حد همان دو تا پنج درصد کاهشی و یا افزایشی خواهد بود، اعلام نمود که میزان تقاضا در بازار همچنان روال عادی دارد.
در بازار ارز هم ثباتی نسبی برقرار شده است. قیمت انواع ارز در مرکز مبادله ایران، سیر نزولی قیمت روزهای گذشته خویش را ادامه داد. هر دلار به ۴۰ هزار و ۳۰۰ تومان رسید.
نایب رئیس اتاق تجاری هم تحلیل خود از وضع بازار ارز را عرضه داد. وی با اشاره به سهم ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در مدیریت نیازهای کشور، بیان کرد: متاسفانه در سالهای قبل ما نوسانات ارزی را تجربه کرده ایم که چند هفته قبل هم نمونه ای از آن رخ داد. صادرات غیرنفتی همانطور که در سالهای قبل اثبات نموده، نقش مهمی در تأمین نیازهای ارزی کشور دارد و با تقویت عرضه ارز، می تواند از افزایش قیمت و نوسانات بعدی پیشگیری کند.
سبز روز: بازار بورس
بعد از تکانه های روزهای قبل، بازار سرمایه امروز باردیگر صعودی شد. شاخص کل بورس امروز با ۱۵۷۱ واحد کاهش تا رقم یک میلیون و ۷۸۱ هزار واحد سقوط کرد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۵۴۶ واحد کم شد و به رقم ۵۳۹ هزار و ۱۰۴ واحد رسید.
امروز رئیس سازمان بورس هم از افزایش دامنه در بازار اطلاع داد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به افزایش دامنه نوسان عنوان کرد: افزایش دامنه نوسان سبب شد نقدشوندگی سهم ها افزایش پیدا کند. این مساله در سال آینده با ساختار جدید و طبقه بندی بازارها ادامه پیدا می کند تا به جایی برسیم که دامنه نوسان منطقی داشته باشیم. البته دستکاری ممتد و پشت سر هم زیرساختارهای بازار خوب نیست. تاریخ مشخصی هم برای تغییر دامنه وجود ندارد. اما به صورت کامل تا ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت.
بازار رمزارزها هم بار دیگر صعودی شده است. قیمت بیتکوین بعد از سقوط به ۱۸هزار و ۵۴۰ دلار در آخر هفته، از روز گذشته با جهشی تا ۲۱ هزار و ۵۰۰ دلار در بالاترین سطح آخر هفته قرار گرفت و الان در سطح ۲۲ هزار و ۴۴۶.۰۸ دلار معامله می شود.
خوش خبر روز: بانک مرکزی
معاون اقتصادی بانک مرکزی اعلام نمود که رشد اقتصادی کشور در پاییز سال جاری به ۵.۳ درصد بالا رفته است. پیمان قربانی اظهار داشت: رشد اقتصادی کشور به قیمت پایه سال ۱۳۹۵ به ۵.۳ درصد رسیده که در مقایسه با شاخص رشد اقتصادی ۴.۸ درصدی در همین بازه زمانی در سال قبل شاهد افزایش این شاخص مهم بوده ایم. همینطور رشد اقتصادی بدون نفت هم ۴.۵ درصد بوده است.
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، پخش میوه عید هم شروع می شود. میوه شب عید تنظیم بازاری از فردا در میادین میوه و تره بار عرضه خواهد شد.
بلیت هواپیما هم افزایش قیمت نداشته است. درحالی که تا اعلام تعرفه قانونی از جانب ستاد تنظیم بازار، شرکت ها و سایت های فروش بلیت مکلفند بلیت ها را برمبنای نرخ های تعیین شده در دیماه ۱۴۰۰ به فروش برسانند، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری از ممنوعیت فروش بسته پروازی از مبداء تهران به هفت شهر که حدود ۸۰ درصد پروازها را به خود اختصاص می دهند اطلاع داد.