به گزارش مدیرسا، مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: سیاست این وزارت خانه انتقال فناوری برنج هیبرید به داخل بوده که تناژ تولید آن در هر هکتار بیشتر از ۱۰ تن است.
به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، سهراب سهرابی، مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ سطح زیرکشت برنج در کشور ۷۵۰ هزار هکتار بود که بیشترین آن در استانهای شمالی گیلان، گلستان و مازندران کشت شد؛ البته کشت این محصول پرمصرف داخلی در سایر استانها هم به انجام می رسد.
وی اضافه کرد: با احتساب کشت نشا مجدد و راتون میزان شلتوک تولیدی ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده که از آن ۲.۷ میلیون تن برنج سفید تولید شد.
وی درباره ی میزان نیازمندی کشور به این محصول عنوان کرد: نیاز کشور با احتساب مصرف سرانه ۳۵ کیلو گرم و ۲۰۰ هزار تن ذخایر راهبردی ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن می شود.
این مسئول دولتی در وزارت جهاد کشاورزی افزود: برمبنای میزان تولید، نیاز است ۵۰۰ هزار تن برنج خارجی وارد شود.
مزیت های ارقام محلی و پر محصول
مجری طرح برنج در وزارت جهاد کشاورزی درباره ی ارقام تولیدی برنج داخل توضیح داد: در ایران ۲ دو نوع ارقام برنج محلی و رقم های پر محصول مطالعه شده در مؤسسه تحقیقات برنج کشت می شود.
وی افزود: رقم محلی، عملکرد در واحد سطح پایین اما محصولی با عطر و طعم بالاتر دارد، برنج های گروه صدر شامل صدری هاشمی، طارم، دم سیاه و… طبقه بندی می شوند.
وی در ادامه به ارقام پر محصول اشاره نمود و اظهار داشت: رقم های مربوط به مطالعات مؤسسه تحقیقات برنج، ارقام پر محصول با عملکرد در واحد سطح بالاتر است؛ برنج های قابل مصرف که نسبت به ارقام محلی شاید در طعم و مزه متفاوت باشند. برنج های فجر، شیرودی، ندا، نعمت و… در این گروه قرار دارند.
سهرابی با اشاره به اینکه ارقام پر محصول در تولید از مزیت بیشتری برخوردار می باشند، تصریح کرد: کشت این ارقام نیاز کشور را با سرعت بیشتر رفع و رسیدن به خودکفایی را با سرعت بیشتر محقق می کند.
مجری طرح برنج و گندم وزارت جهاد در ادامه سخنان خود اظهار داشت: ارقام پر محصول به لحاظ قیمتی نرخ مناسب تری دارند اما در این جهت لازم است فرهنگ مصرف برنج در کشور تغییر کند؛ حتی به لحاظ کیفیت ارقام پرمحصول داخلی از برنج های وارداتی هندی و پاکستانی در سطح بالاتری قرار دارند.
وی اضافه کرد: ضمن اینکه به ازای هر متر مکعب آب مصرفی تولید محصول بیشتری دارند.
تولید برنج هیبرید در دستور کار وزارت جهاد
سهرابی از دیگر سیاست های وزارت جهاد کشاورزی به انتقال تولید برنج هیبرید اشاره نمود و اظهار داشت: برنج هیبرید به لحاظ میزان تولید از نوع محلی و ارقام پر محصول داخلی در سطح بالاتری قرار دارد. تناژ این نوع برنج در هر هکتار بالاتر از ۱۰ تن است.
مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: این امر می تواند انقلابی در تولید برنج به وجود آورد و ما بدنبال انتقال این فناوری به داخل هستیم.
به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، برنج هیبرید دورگه ای است که از دو والد بطورکامل خالص حاصل شده باشد. برنج هیبرید تجاری (نسل اول) فقط یک سال قابل کشت توسط کشاورزان است. کشاورزان هر ساله باید بذر مورد نیاز خودرا از مراکز معتبر تولید و توزیع برنج هیبرید تهیه کنند.
نسبت تولید برنج محلی و پر محصول
این مسئول دولتی در جواب این پرسش که نسبت تولید برنج محلی و پرمحصول در کشور چقدر است، اظهار داشت: بین ۲۰ تا ۲۵ درصد تولید برنج در ارقام پر محصول بوده و باقی سهم ارقام برنج محلی است.
به گفته سهرابی برنج محلی آسان تر فروش می رود. البته بخشهایی از مناطق کشور که درآمد کمتری دارند ارقام وارداتی را ترجیح می دهند.
وی اضافه کرد: در بیشتر فروشگاه های داخلی ۲ نوع برنج هاشمی و طارم و در برنج های خارجی، نوع ۱۱۲۱ عرضه و به فروش می رسد. در مصرف برنج باید فرهنگ سازی شود؛ به عنوان مثال، در هندوستان مردم برای تامین پروتئین مورد نیاز خود حبوبات را جایگزین گوشت قرمز کرده اند.
مجری طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی در آخر اظهار داشت: بطور قطع با افزایش نرخ ارز مردم کم کم متمایل به برنج های پر محصول داخلی می شوند. سیاست وزارت جهاد در تولید برنج، افزایش سهم پر محصول ها نسبت به برنج های محلی است تا نقش خودرا در خوداتکایی دومین کالای پر مصرف داخلی، افزایش دهد.