آلودگی های زیادی به شکل نقطه ای در حوزه کشت داریم

به گزارش مدیرسا، یک مسئول صنفی اظهار داشت: بشکل نقطه ای آلودگی های زیادی در حوزه کشت داریم؛ مثلاً یک پیازکار در یک منطقه برای یک هکتار مزرعه یک تن اوره مصرف می کند. این مورد در حوزه کشت سیب زمینی هم صادق است.

به گزارش مدیرسا به نقل از مهر، کشورهای زیادی طی سالهای اخیر در قسمت سلامت از تولید تا مصرف، استفاده از آفت کش ها و کودهای شیمیایی را به تدریج کاهش داده و عنوان می شود اتحادیه اروپا از سال جاری، ۲۰۲۵ میلادی دیگر محصولاتی که از کود شیمیایی استفاده نمایند را کاهش داده و وارد نمی نماید. در این خصوص حتی گفته می شود برخی کشورها به سمت کودهایی رفته اند که قابل خوردن هستند.
حذف آفت کش ها و کودهای شیمیایی در کشور بی سابقه نیست و کشور محصولاتی مانند را به برخی کشورها همچون دانمارک صادر می کند که به معنای واقعی ارگانیک بوده و از هیچ مواد شیمیایی در تولید آنها استفاده نشده است. این تغییر رویکرد در ادامه بر حجم صادرات کشور تاثیر گذاشته و امکان دارد روند کاهشی داشته باشد.
محمدحسین محمدی، رئیس هیأت مدیره انجمن فرآورده های آلی و زیستی کشور در مورد تولید محصولات عالی و دوستدار طبیعت به خبرنگار مهر اظهار داشت: کشور توان تأمین کل زیست مهارگرها از نظر سموم شیمیایی- بیولوژیک، بهبوددهندگان رشد مثل آمینه اسیدها، به سازهای خاک مثل هیومیک اسید و کمپوست ها و کودهای بیولوژیک تأمین کننده فسفر، پتاس و ازته را دارد.
وی اضافه کرد: ظرفیت تولید کشور بسیار بالاتر از نیاز داخل بوده و حتی می توانیم نیازمندی بازارهای خاورمیانه را هم تأمین نماییم.
وی افزود: متاسفانه به علت عدم استقبال دولت و عدم ترویج در این بخش، این صنعت در داخل مغفول مانده و از توانمندی های خود بهره برداری نکرده ایم.
محمدی با بیان اینکه تولیدکنندگان داخلی با ۱۰ تا ۲۰ درصد ظرفیت فعالیت دارند، اظهار نمود: بخش ترویج کشاورزی همت نکرده اینکه تولید محصول کاملا سالم در کشور محقق شود.
به گفته این مسئول صنفی، تغذیه نه شیمیایی است و نه زیستی بلکه تغذیه، تلفیقی است؛ به این مفهوم که مواد شیمیایی، مواد بیولوژیکی و مواد آلی را بعنوان عامل حاصلخیزی باید توی ترکیبات کمک کننده های رشد داشته باشیم. در برآوردهای کودی مؤسسه تحقیقات آب و خاک، هر ساله این مورد برآورد می شود ولی وزارت جهاد کشاورزی هیچ تمهیداتی برای مصرف آن تدبیر نمی نماید.

کشورهای فعال در عرصه تولید ارگانیک

در حال حاضر بخشی از آلودگی هوا در ارتباط با بخش کشاورزی به علت ریزگردها و فرسایش خاک است. بخشی از مبحث فرسایش خاک به مبحث کودهای شیمیایی بر می گردد.
تولید مواد آلی زیستی چقدر به کاهش این آلودگی کمک کند؟ محمدی در این خصوص توضیح داد: قطعا بسیار کمک کننده است اما احتیاج به فرهنگ سازی و نظارت بر حسن اجرا دارد. هم اکنون هیچ نظارتی روی بحث مصرف مواد شیمیایی و سموم کشاورزی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: حوزه کشاورزی روی مصرف نظارت و تمرکزی ندارد این در شرایطی است که حتی برخی کشورهای عربی در کنار کشورهای اروپایی به سمت تولید مواد آلی زیستی برای تولیدات کشاورزی خود حرکت کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: کارشناسان بخش کشاورزی در بعضی کشورهای عربی در گلخانه ها و اراضی کشاورزی حضور میدانی دارند تا کشاورزان از محصولات مراقبتی کشت شامل سموم و کودها را درست استفاده نمایند.
رئیس هیأت مدیره انجمن فرآورده های آلی و زیستی کشور ضمن اشاره به ترکیه بزرگترین صادرکننده محصولات کشاورزی به روسیه، اظهار نمود: این کشور همسایه هم در کشت محصولات از مواد آلی زیستی استفاده می نماید ازاین رو بازار صادراتی بزرگی در اختیار دارد.
این مسئول صنفی با بیان اینکه بعضی از مناطق کشاورزی کشور تولید بر مبنای محصولات مراقبتی سالم ندارند، خاطرنشان کرد: بعنوان مثال، یک پیازکار در یک منطقه برای یک هکتار مزرعه یک تن اوره مصرف می کند. این مورد در حوزه کشت سیب زمینی هم وجود دارد. در واقع بشکل نقطه ای آلودگی های زیادی در حوزه کشت داریم.
وی افزود: بعضی کشاورزان هم اینروزها به علت گرانی نهاده کشاورزی دیگر قادر به ادامه کشاورزی نیستند؛ یا هر چیزی را در هر زمانی مصرف می کنند.

سهم تولید مواد آلی از صادرات

محمدی در رابطه با تفاوت قیمت مواد شیمیایی مراقبت کننده کشت و مواد آلی و زیستی، اظهار داشت: در تمام دنیا محصولات ارگانیک کالاهایی گران محسوب می شوند؛ البته در ایران کشاورز ما می تواند آنها را با حداقل قیمت تهیه نماید. در واقع توان تولید داخلی بالا است که میتوان این محصولات را با حداقل قیمت خریداری کرد.
وی تصریح کرد: مصرف این محصولات سلامتی را به جامعه برمی گرداند.
این مسئول صنفی در رابطه با سهم بازار صادراتی این محصولات دوستدار طبیعت، اظهار داشت: صادرات آنها بسیار محدود بوده چونکه برخی تازه مجوز دریافت کرده اند. در قسمت مواد آلی هیچ مجوز صادراتی صادر نشده و برای محصولات ترکیبی خیلی از واحدهای تولیدی بازاریابی کردند اما متاسفانه سیاستهای اشتباه وزارت خانه و قطع و وصل شدن صادرات سبب شده تا بازارها محدود شود.
محمدی اظهار داشت: احتیاج به تلاش باردیگر دارد که موانع موجود، انرژی برای تولیدکنندگان نگذاشته است.

منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.