كارشناسان بررسی كردند تأثیر مذاكرات وین بر بازار مسكن

به گزارش مدیرسا روند مثبت مذاکرات هسته ای منجر به امیدواری برای ایجاد ثبات در اقتصاد کشور شده و برخی مسؤلان و کارشناسان معتقدند که قیمت مسکن هم کاهش پیدا می کند؛ این درحالی است که با وجود افت شدید توان خرید متقاضیان بازار مسکن، قیمت زمین و مصالح ساختمانی با رشد روبرو شده و در این شرایط صدای پای رکود مسکن شنیده می شود.
به گزارش مدیرسا به نقل از ایسنا، امیدواری ها به احیای برجام، ثباتی را در بازارهای ارز، طلا و بورس بوجود آورده است. البته بورس به علت جهش سنگین از اواسط سال قبل روند نزولی داشته و کماکان در راه افت قرار دارد. اما آرامش بازارهای ارز و طلا می تواند پیش درآمد توافقات سیاسی این روزهای گفت وگوهای وین پیرامون برجام باشد. قیمت مسکن شهر تهران هم در نخستین ماه از سالجاری ۳ درصد نسبت به ماه قبل کاهش پیدا کرد. همین مسئله منجر به گمانه زنی ها برای افت قیمت مسکن در آینده شد؛ این در شرایطی است که قیمت زمین، مصالح ساختمانی، عوارض شهرداری، خدمات مهندسی و دستمزد کارگران با رشد ۴۰ تا ۱۲۰ درصد پارسال همراه شد.
به تازگی محمود محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی ـ گفته است: اگر مذاکرات نتیجه بخش باشد و برجام احیا شود با رکود معناداری در بازار مسکن مواجه می شویم که به دنبال آن، قیمت ها ریزش خواهد نمود. او دو روز قبل هم در گفتگو با ایسنا از رکود و کاهش قیمت مسکن در شهرستانها اطلاع داد و اظهار داشت که علت افزایش قیمت مسکن در تهران، ثبات بازار های موازی و ورود سرمایه ها از بازارهای طلا، ارز و بورس بوده است.
از طرفی سازندگان معتقدند بعد از کاهش قیمت دلار از محدوده ۳۰ هزار تومان به حدود ۲۳ هزار تومان، نرخ نهاده های ساختمانی، زمین و دستمزد نه تنها کاهش نیافته بلکه با افزایش روبرو شده است.
جمشید برزگر ـ رئیس کانون انبوه سازان ـ با اشاره به اینکه هر زمان مسؤلان پیشبینی افت قیمت مسکن را داشتند با رشد قیمتها مواجه شدیم اظهار داشت: طی یک سال قبل قیمت ساخت هر متر مسکن در مناطق معمولی کشور حداقل ۲ میلیون تومان افزایش پیدا کرده و در بعضی مناطق تهران و کلانشهرها با رشد ۲۰ میلیون تومانی هر متر مربع هزینه ساخت مواجه بوده ایم. از دفترخانه گرفته تا نظام مهندسی و شهرداری و دستمزد کارگر و غیره هزینه به ما تحمیل می شود. در شهر تبریز عوارض شهرداری برای تراکمهای مجاز ۲۰۰ درصد و تراکم مازاد ۸۰۰ درصد افزایش پیدا کرده، چطور انتظار دارند قیمت مسکن کاهش یابد؟
با وجود صحبتهای رئیس کانون انبوه سازان، تجربه نشان داده زمانی که مسکن با رکود مواجه می شود خیلی از واحدها زیر قیمت ساخت به فروش می رسد؛ موضوعی که خود برزگر هم به آن اذعان دارد و می گوید که هم اکنون بعضی همکاران ما که به نقدینگی نیاز دارند واحدها را تا ۵ درصد ضرر می فروشند. برزگر مدتی قبل هم گفته بود که هم اکنون در بازار می شود واحدهای آماده را با قیمت به مراتب کمتر از هزینه ساخت، خریداری کرد. اما خروجی این وضعیت به قهر سرمایه ها از حوزه ساخت و ساز می انجامد.
انتظار مسؤلان و برخی کارشناسان برای افت ۲۵ درصدی قیمت
گفته می شود محمد اسلامی ـ وزیر راه و شهرسازی ـ اعتقاد دارد که قیمت مسکن باید تا ۲۵ درصد کاهش پیدا کند. اما انتظار مصطفی قلی خسروی ـ رئیس اتحادیه مشاوران املاک ـ کاهش بیشتر از ۲۵ درصد است. او همواره از آمار بانک مرکزی و مرکز آمار درمورد رشد قیمت مسکن گلایه دارد و به تازگی هم گفته است: متاسفانه بانک مرکزی با این گزارش ها بازار را به تنش می کشد. نمی دانیم چه کسی از بانک مرکزی خواسته، گزارش تحولات بازار مسکن را منتشر کند. خسروی فراتر از این صحبتها اظهار داشت که بانک مرکزی هیچ تعاملی با اتحادیه ندارد و مأموریت دارد بازار را به تشنج بکشاند تا بانکها ورشکسته نشوند.
در شرایط فعلی دو نوع تحلیل از وضعیت بازار مسکن وجود دارد؛ گروهی می گویند که قیمتها کاسته می شود و گروه دیگر معتقد به عدم افت قیمتها هستند. البته معدود افرادی هم مثل بیت الله ستاریان ـ کارشناس بازار مسکن ـ از رشد قیمت سخن می گویند. ستاریان بیان می کند: الان سه پارامتر رشد نسبی ساخت وساز، رونق اقتصادی و رونق تولید بوجود آمده و با تأمل در معاملات مسکن مواجهیم اما نمی توان از واژه رکود استفاده نمود. او اسفندماه ۱۳۹۹ هم اظهار داشته بود: رکود را باید در یک شاخص بلندمدت بررسی کرد، در حالیکه همواره طی ۵۰ سال قبل تقاضای مسکن بیشتر از تولید بوده و در سال ۱۴۰۰ هم این روند ادامه می یابد؛ معتقدم سال آینده در هر چهار شاخص معاملات، قیمت، تولید و سرمایه گذاری در بخش مسکن با رشد مواجه می شویم.
با همه این صحبتها محتمل ترین سناریو با عنایت به تجربه ادوار بازار مسکن می تواند ثبات قیمت برای دوره میان مدت باشد که معمولا در پس هر رونق بازار مسکن بوجود آمده است؛ تا جایی که حتی سازندگان هم از رکود محتوم در آینده سخن می گویند. سید محمد مرتضوی ـ عضو هیات مدیره کانون انبوه سازان ـ با اشاره به اینکه فقط در بخش مسکن لوکس با مقداری افت قیمت روبرو شده و کاهش قیمت در حالت کلی نداشته ایم معتقد است: اگر انتظارات تورمی و نگرانی از کاهش ارزش پول ملی ایجاد نشود باید منتظر رکود ۴ تا ۶ ساله در بخش مسکن باشیم اما به علت تورم ۴۰ درصدی خدمات و دستمزد امسال نمی توان انتظار داشت قیمت مسکن در بخش تقاضای واقعی کاهش پیدا کند.
متوسط قیمت مسکن در تهران ۲۹.۳ میلیون تومان
ازاین رو گزارش، فروردین سال ۱۴۰۰ متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران ۲۹ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۳.۱ درصد کاهش و در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۹۱.۷ درصد افزایش نشان داده است. طبق اعلام بانک مرکزی همینطور تعداد معاملات انجام شده در این ماه معادل ۲.۱ هزار فقره بود که از کاهش ۶۰ درصد نسبت به ماه گذشته و افزایش ۶۸ درصد در مقایسه با ماه مشابه سال قبل حکایت دارد.

منبع: